0729 112 121 L-V: cu programare

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/inadentp/public_html/administrator/components/com_sppagebuilder/helpers/sppagebuilder.php on line 147

Durerile dentare de ce apar si cum pot fi prevenite?

Se spune ca nu exista durere mai suparatoare decat cea de masea (decat durerile dentare). Si sunt putini cei care se pot lauda ca nu au simtit macar o data durerea dentara. Fie ca este o durere scurta, acuta care apare ori de cate ori dintii tai iau contact cu alimente calde, reci, dulci sau este o durere constanta care nu inceteaza nici macar la administrarea tratamentului cu analgezice, durerea de masea apare in cazul igienei dentare necorespunzatoare si al nerespectarii controalelor stomatologice periodice la care ar trebui sa te prezinti de cel putin doua ori pe an.

Cand apare durerea dentara?

Durerea dentara apare in momentul in care dintele este deteriorat. De cele mai multe ori, durerea este provocata de o afectiune dentara, precum caria si este intensificata de masticatie, de consumul alimentelor prea calde, prea reci, prea dure. Medicul stomatolog este cel care poate identifica cu exactitate de ce ai dureri de dinti si poate recomanda un tratament corespunzator pentru ameliorarea si remedierea acestora.

Iata care sunt cele mai frecvente cauze ale durerii dentare!

Cariile. Cariile sunt cele mai intalnite afectiuni dentare si, netratate, provoaca dureri sau urgente medicale. Cariile duc la inflamarea pulpei dentare si pot dezvolta abcese dentare, responsabile de dureri scurte si intepatoare sau inflamarea nervului dentar, infectii si nevralgii. In cazul cariilor care afecteaza o mare parte din dinte, cele mai frecvente solutii sunt obturarea canalului dentar sau, in cazuri extreme, extractia dentara.

Fracturarea dintelui. Cand consumi alimente dure, pot aparea traumatisme, precum fracturarea totala sau partiala a unui dinte. Acest tip de afectiune poate fi remediata prin reconstructia coroanei dentare si necesita o vizita urgenta la cabinetul stomatologic pentru evaluarea starii de sanatate a dintilor.

Paradontoza. In cazul paradontozei, apar sangerari frecvente ale dintilor si ale gingiei sau, in situatii mai grave, mobilitate dentara. Inflamarea paradontiului dentar, distrugerea tesuturilor care sustin dintii si pierderea acestora sunt cauze frecvente ale disconfortului dentar.

Sensibilitatea dentara. Desi in stadii incipiente, sensibilitatea dentara provoaca un minim disconfort, netratata, ea poate expune radacina dintelui, fiind una dintre cauzale frecvente ale durerilor dentare.

Eruptiile dentare. Eruptia maselei de minte poate fi cauza unui disconfort la nivelul maxilarului.


In general, durerile dentare au drept cauze afectiuni ale dintilor. Cele mai bune masuri de prevenire a acestora sunt igiena orala corespunzatoare, controlul periodic la cabinetul stomatologic pentru evaluarea constanta a starii de sanatate dentara si remedierea problemelor dentare inca din stadii incipiente. Totodata, o dieta echilibrata si renuntarea la tutun ajuta la mentinerea sanatatii dintilor.

In cazul aparitiei durerii dentare, pana ajungi la cabinetul stomatologic, incearca clatirea cavitatii bucale cu apa usor calduta pentru indepartarea tuturor resturilor alimentare si administrarea unui analgezic impotriva durerii.

Sursa poze: Google