Blog
Primele semne ale parodontozei
Parodontoza sau parodontopatia marginala este una dintre principalele cauze care duc la pierderea dintilor. Din nefericire, tot mai multe persoane sunt afectate de acesta boala, chiar si din randul celor tineri. Boala apare atat la tineri, cat si la persoane de varsta a doua si, in ambele cazuri, pacientii ajung la stomatolog abia atunci cand aceasta ia forme severe.
Pe de o parte, din cauza ca este o boala silentioasa, ale carei semnale sunt usor de ignorat, pe de cealalta parte, din cauza lipsei de atentie fata de sanatatea dentara, parodontoza este deseori descoperita abia dupa ce evolueaza spre structurile profunde, cand osul este deja afectat.
Atentie! Doar in stadiu incipient, parodontoza poate fi vindecata sau stopata.
Singurul stadiu reversibil al parodontozei este cel incipient. Cine este atent la semnele pe care dantura le transmite si merge la timp la medicul stomatolog poate evita evolutia afectiunii si isi poate pastra mai mult timp zambetul sanatos.
Sangerarile dentare, gingiile inflamate, respiratia urat mirositoare nu ar trebui sa fie ignorate. Iata de ce!
Parodontoza apare frecvent la persoanele cu igiena precara, dar nu doar la acestea. Cel mai important factor este placa bacteriana, care distruge tesuturile dentare. Intr-o prima faza, parodontoza se manifesta prin gingivita. Asa ca, daca simti ca ai gingiile usor umflate si sensibile, sangerari frecvente, nu ar trebui sa mai amani vizita la stomatolog.
Este important ca un medic stomatolog sa faca o evaluare completa a sanatatii dintilor, astfel incat sa poata descoperi eventuale semne ale parodontozei.
Dupa afectarea gingiilor, boala evolueaza spre osul alveolar si dezvolta pungile parodontale. Cand boala este avansata, este necesara interventia chirurgicala, care include chiuretaj subgingival si tratament pentru regenerarea tesuturilor care sustin dantura, adica proceduri complexe si costisitoare.
Iata lista celor mai comune semne ale parodontozei:
- Sangerari gingivale;
- Mobilitate dentara;
- Respiratie urat mirositoare;
- Retragere a gingiei de la baza dintilor;
- Depuneri de tartru;
- Senzatie ciudata de dinte mai lung sau intr-o pozitie incomoda.
Daca le recunosti, ar trebui sa iti faci cat mai curand o programare la stomatolog.
Nu uita ca, desi placa bacteriana sustinuta de o igiena dentara necorespunzatoare este cel mai important factor pentru aparitia si dezvoltarea parodontozei, exista o serie de alti factori care contribuie la evolutia acesteia, precum: fumatul, tartrul, cariile, problemele de sanatate – diabetul, sistem imunitar slabit, reumatismul. Si ereditatea poate influenta aparitia parodontozei, aceasta fiind mai frecventa la persoanele care au cazuri in familie.
Sursa poze: Google.