0729 112 121 L-V: cu programare

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/inadentp/public_html/administrator/components/com_sppagebuilder/helpers/sppagebuilder.php on line 147

Tratamentul stomatologic in timpul sarcinii. Recomandat sau nu?

Vremurile in care se credea ca este normal ca o femeie sa aiba probleme cu dantura sau chiar sa piarda un dinte in timpul sarcinii au trecut.

Este adevarat ca nivelul hormonal crescut din timpul sarcinii poate determina umflarea si sangerarea gingiilor, acestea retinand resturi alimentare ce cauzeaza probleme.

Tocmai din acest motiv,consultul stomatologic este nu numai sigur, dar si recomandat.

 

Care sunt perioadele sarcinii de care trebuie sa tinem cont?

 

In mod ideal, se recomanda rezolvarea problemelor stomatologice inainte de sarcina, iar tratamentele stomatologice de rutina sau cele ce tin de estetica dentara se pot amana pana dupa nastere.

Amanarea interventiilor este necesara pe toata durata sarcinii, deoarece se formeaza si se dezvolta organele si simturile fatului. Este de preferat evitarea administrarii oricaror substante contraindicate femeilor insarcinate.

In cazul unei urgente stomatologice, tratamentul se poate efectua in conditii de siguranta cu o conditie - medicul sa fie informat despre istoricul medical al pacientei.

In acest caz, consultul, implicit tratamentul, trebuie facut cat mai repede, deorece stresul cauzat de durere si infectie este mult mai daunator pentru fat, decat manopera stomatologica in sine.

Trimestrul al treileaeste unul sensibil datorat stresului resimtit de catre majoritatea femeilor.

Cu toate acestea, urgentele nu se amana!

 

Ce probleme dentare apar in timpul sarcinii?

 

Cea mai comuna afectiune dentara este gingivita, favorizata de cresterea nivelului hormonal, de reactia imunitara deficitara in timpul sarcinii si de tendinta gravidelor de a rontai mai des intre mese. Aceasta „rontaiala” determina o crestere a ph-ului din cavitatea bucala si favorizeaza dezvoltarea florei bacteriene. Gingivita se manifesta prin umflarea gingiilor, schimbarea culorii acestora in rosu aprins si sangerare la masticatie sau periaj.

Alte cauze care contribuie la aparitia acestei afectiuni sunt:

  • O igiena dentara precara;
  • Prezenta placii bacteriene;
  • carii netratate, resturi radiculare intraalveolare, lucrarile vechi necorespunzatoare.

Netratarea gingivitei poate provoca exacerbarea florei bacteriene, ceea ce duce la conditii favorabile aparitiei cariilor si parodontozei. In unele cazuri se pot dezvolta chiar tumori benigne ( granulom piogenic) ca raspuns la iritatia bacteriana, care se pot indeparta usor prin interventii chirurgicale.

 

Prevenirea complicatiilor stomatologice:

 

Pentru a evita neplacerile provocate de afectiunile dentare, va recomandam urmatoarele:

  • Consultul si rezolvarea problemelor dentare (carii, infectii dentare) inainte de sarcina;
  • Periajul dentar de doua ori pe zi, realizat in mod corect (igiena este esentiala pentru neutralizarea aciditatii cavitatii bucale, mai ales inediat dupa episoadele vomitive);
  • Folosirea atei dentare;
  • O alimentatie corecta, bogata in vitamine;
  • Reducerea consumului de dulciuri si sucuri carbogazoase;
  • Consultul stomatologic, cel putin o data, pe perioada sarcinii.