Blog
Restaurarea dentara o noua sansa pentru un zambet irezistibil
Zambetul tau merita o noua sansa! Daca nu mai esti multumit de forma, dimensiunea si culoarea dintilor tai, este important sa stii ca exista tehnici de reconstructie sau reabilitare dentara prin care dantura este restaurata in totalitate sau care pot fi folosite individual, pentru fiecare dinte in parte.
Acestea reusesc sa redea aspectul natural al dintilor prin refacerea portiunilor dentare afectate de carii sau care au suferit traumatisme precum ciobirea sau fracturarea.
Ce este restaurarea dentara?
Restaurarea reprezinta o serie de tratamente care sunt realizate de medicul stomatolog in stransa legatura cu tehnicianul dentar pentru reconstructia totala sau partiala a danturii, in functie de caz. Restaurarea dintilor se poate realiza in cazul danturii uzate din cauza cariilor, a dintilor fracturati, a dintilor lipsa. Daca ai pierdut unul sau mai multi dinti sau daca, in urma unui accident, de exemplu, ti-ai fracturat/ciobit un dinte sau parte din dantura, cu ajutorul reconstructiei dentare te poti bucura din nou de zambetul tau.
De ce este nevoie de restaurare dentara?
Persoanele care sufera de deteriorarea si lipsa dintilor au, de obicei, probleme care afecteaza stima de sine, din cauza sentimentului de inferioritate rezultat ca urmare a aspectului neplacut al unui zambet imperfect. Totodata, lasand la o parte lipsa esteticii zambetului si problemele de incredere pe care aceasta le atrage, restaurarea dentara aduce cu sine imbunatatirea functiilor de masticatie ale danturii, de comunicare si pronuntie corecta, contribuie la mentinerea sanatatii generale.
Care sunt cele mai folosite tehnici in restaurarea dentara?
Cele mai folosite tehnici in recontructia dentara sunt coroanele, fatetele, onlay-urile, puntile dentare.
Coroanele dentare sunt utilizate acolo unde o simpla plomba nu este suficienta pentru a umple spatiul afectat de carie sau dintele nu mai are structura initiala suficient de puternica. Ele pot reface dintii afectati de carii, dar si dintii fracturati sau ciobiti. Cele mai recomandate coroane dentare sunt cele din ceramica pe suport zirconiu care redau cu fidelitate forma, culoarea, consistenta dintilor naturali si care, realizate si aplicate corect, pot rezista pana la 15 ani.
Fatelete dentare. Pentru dinti patati, ingalbeniti, cu aspect care nu te mai multumeste, fatetele dentare reprezinta una dintre solutiile la indemana. Acestea acopera partea frontala a dintilor si redau stralucirea zambetului, readucand culoarea si aspectul natural al acestora. Fatele dentare pot fi o solutie eficienta pentru remedierea problemelor estetice legate de culoarea danturii, dar si de dimensiune si forma.
Puntile dentare sunt recomandate atunci cand exista spatii dentare. Pentru dintii lipsa se pot aplica aceste constructii formate din coroane dentare si dinte fals pentru spatiu interdentar gol. Puntile dentare pot fi realizate pentru un singur dinte lipsa sau pentru o portiune mai mare din dantura care prezinta spatii create de pierderea danturii. Spre deosebire de coroanele dentare care pot rezista mai mult timp, puntile dentare realizate si montate corect rezista in jur de 7 ani.
Important! Reconstructia dentara este oricand o optiune mai buna decat extractia. Aceasta se realizeaza pe structura naturala a dintilor si implica costuri mai mici decat restaurarea pe implant dentar.
Sursa poze: Google