Blog
Cele 3 etape ale purtării aparatului dentar. De la montare și până la obținerea rezultatelor finale
Dincolo de faptul că este inestetică, alinierea incorectă a dinților provoacă o mulțime de probleme pentru persoana în cauză. Mâncatul și vorbitul sunt vizibil influențate, iar viața socială are de suferit din cauza impactului pe care o dantură inestetică îl are asupra celor din jur. Din fericire, există soluții medicale pentru repoziționarea corectă a dinților, aparatul dentar devenind esențial în acest context.
Purtarea aparatului dentar nu este nici pe departe o etapă ușoară în viața unei persoane, dar nici atât de dificilă pe cât o fac unii oameni să pară. În funcție de gradul problemei, există soluții stomatologice menite să le rezolve eficient, pe o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp. Dacă te confrunți cu probleme minore în ceea ce privește poziția dinților, doctorul îți poate recomanda gutiere din plastic, o variantă mai puțin dureroasă, dar care nu garantează rezultate pe termen lung. În schimb, dacă ai de-a face cu probleme mai grave, aparatul dentar este singura opțiune recomandată.
Cele trei etape ale purtării aparatului dentar. Ce presupune procedura?
- Determinarea tipului de aparat – aparatul ortodontic este disponibil în mai multe variante, fiind fix sau mobil. Dacă pacientul întâmpină probleme la nivelul întregii danturi, doctorul poate opta pentru un aparat fix, reglat astfel încât dinții să se mențină pe poziții și să se rearanjeze într-o formă frumoasă. Dacă problemele sunt doar pentru o anumită arcadă sau sunt mai puțin grave, se va opta pentru un aparat mobil. Soluția optimă se stabilește doar în urma unui control de specialitate care implică, printre altele, și radiografii la nivelul cavității bucale. După ce se stabilește exact care este problema întâmpinată de pacient, se trece la etapa de montare a aparatului.
- Controlul periodic de rutină – primele 3 zile de purtare a aparatului sunt critice. Procedura în sine durează în medie între 1-2 ore, însă abia apoi pacientul începe să simtă disconfortul specific unui obiect străin prezent în gură. Acomodarea este esențială, căci aparatul nu trebuie și nu va fi îndepărtat decât în momentul în care stomatologul decide acest lucru. În faza inițială, aparatul nu este strâns foarte tare, tocmai pentru a ajuta la acomodarea cu obiectul străin. Ulterior, pacientul revine la cabinet pentru controale de rutină, moment în care doctorul strânge din ce în ce mai tare aparatul astfel încât dinții să ajungă pe pozițiile potrivite. Privind din perspectiva rezultatelor, durerea este necesară și incomparabilă cu fericirea pe care pacientul o va simți atunci când se va afișa încrezător, cu un zâmbet larg, perfect aliniat, pe chip.
- Îndepărtarea aparatului dentar – durata de purtare a aparatului dentar depinde, de la caz la caz, în funcție de problema cu care se confruntă pacientul, dar mai ales cu vârsta acestuia. Tocmai din acest motiv se recomandă o intervenție cât mai timpurie, copiii fiind cel mai des purtători de aparat dentar. Asta nu înseamnă că rezultatele nu se pot obține și în cazul adulților, ba din contră! Durata de folosire a aparatului crește, însă rezultatele sunt întotdeauna benefice danturii. La final, după îndepărtarea sa de pe arcadele dentare, disconfortul pricinuit de purtarea aparatului dispare. În loc rămâne doar un zâmbet strălucitor, lipsit de imperfecțiuni, posibil câștigător al premiului pentru cel mai frumos zâmbet din lume!