Blog
Afla totul despre abrazia dentara
Ce este abrazia dentara?
Uzura dentara denumita si pierdere coronara non-carioasareprezinta modificarea reliefului coroanei, prin pierderea de substanta dura dentara la nivelul suprafetei expuse in mediul bucal. Aceasta pierdere se datoreaza unor cauze in afara celor care produc caria dentara si in afara agentilor etiologici ai traumatismelor dentare.
In mare masura este o consecinta a evolutiei functionale a dintilor, dar exista si cauze patologice.
Abrazia este uzura mecanica a substantei dure dentare ca rezultat al frictiunii cu orice material sau corp strain dintelui. Aceasta uzura se manifesta la dinti si pe suprafetele implicate in miscari de incizie, de triturare, de prindere sau de tinere. Alte cauze pot fimanoperele de igienizare prin periaj individual.
Deci apare intotdeauna cand suprafetele dentare sunt in frictiune si se uzeaza in contact cu altceva.
Se produce, practic,din cauzamasticatiei, a ticurilor, a periajului dentar individual.
Actiunea abraziva nu este selectiva, uzura ce se produce intereseaza atat varfurile si pantele cuspidiene (respectiv marginile incizale), cat si fosete si santurisi, intr-o masura mai redusa, portiunea de pe fetele vestibulare sau orale care sunt langa marginea incizala sau ocluzala. O zona de abrazie nu are marginile bine delimitate.
Pana la o limita, abrazia produsa de masticatie este fiziologica, apoi ea devine patologica prin utilizarea in mod reperat doar a unui grup de dinti antagonisti, limitat. Modificarile prin abrazie de acest gen sunt influentate de: ocluzie, activitatea profesionala, varsta si de tehnicile de igiena orala si implica frecvent si marcat fetele vestibulare ale dintilor, in special in zona de trecere intre coroana si radacina, la nivelul gingiei.
Abrazia fiziologica – denumita si atritie, apare odata cu inaintarea in varsta, in urma masticatiei, reprezentand o pierdere latenta a tesutului dentar;
Abrazia patologica, caracterizata printr-o pierdere mare din structura dintelui, presupuneanumite complicatii parodontale sau pulpare.
Aspectul neplacut nu este singurul efect negativ al abraziei dentare, pe langa acesta adaugandu-se aparitia unei sensibilitati crescute la nivelul dintilor.
Cauze
Periajul apasat, riguros sau folosirea unei periute cu perii tari duce la aceasta afectiune.
Trauma ocluzala, stresul de la nivelul unui anumit grup de dinti,este incriminata.
O alta cauza este folosirea scobitorilor. Exista studii stiintifice care au demonstrat ca utilizarea agresiva a atei dentare cauzeaza abrazia .
Alta cauza de abrazie este reprezentata de lucrarile protetice incorecte din aliaje dure, cu duritate mai mare decat cea a smaltului.
Abrazia de origine etnica este in functie de obiceiurile locale specifice si se prezinta ca:
· uzura dintilor la cei care utilizeaza alimentele dure sau decalcifiante (mestecatul betelului);
· abrazia datorata nisipului, la populatiile din desert;
· abrazia la cei care mesteca tutun;
· abrazia la geofagi (mananca turte cu pamant).
Abraziunea dentara este un semn al capacitatii de adaptare si rezistenta a tesuturilor parodontale la stress-ul ocluzal.
Absenta fatetelor de uzura la subiectii ce au depasit varsta de 25-30 ani trebuie considerata ca un factor traumatogen ce actioneaza asupra parodontiului.
Consumul frecvent de alimente acide poate face dintii mai sensibli la abrazie. Eroziunea cauzata de aciditate potenteaza si abrazia prin scaderea rezistentei mecanice a smaltului. Reducerea consumului de bauturi racoritoare, ceaiuri reci si energizante indulciteva reduce riscurile.
O persoana care sufera de reflux gastric sau care are stari de voma frecvente ar fi de preferat sa acorde o atentie speciala dintilor, deoarece fluidele din stomac cresc uzura dentara.
De obicei abraziile dentare incipiente nu dau simptome, iar pacientii afla ca sufera de aceasta afectiune in urma unui control stomatologic sau cand abrazia ajunge la o faza avansata.
Un dinte afectat are mai putin smalt, iar uneori poate deveni sensibil la anumite alimente si lichide.
Atunci cand sensibilitatea dentara apare si persistaeste recomandat sa consultati medicul stomatolog.
Tratamente
In cazul unei abrazii incipiente, o umplere cu rasina compozita va proteja dintele. In cazurile avansate, este posibil ca dintele sa aiba nevoie de o coroana.
Dupa efectuarea tratamentului, se recomanda deconditionarea comportamentului care a dus catre complicatii,ceea ce include evitarea periajului agresiv, a scobitorilor, a obiceiurilor vicioase, schimbarea lucrarilor vechi.
O dieta sanatoasa, mai putin acida, este intotdeauna o buna idee pentru sanatatea orala si generala.
Complicatii
-dureri la variatii de temperatura sau chimice;
-dureri la presiune, prin afectarea patodontiului. In timp, datorita fortelor mari, poate sa apara mobilitatea dentara;
-fracturi coronare;
-complicatii pulpare(hiperemii sau necroze).
Pentru a evita complicatiile dentare se recomanda controlul stomatologic:https://www.inadentploiesti.ro/