Blog
Tratamentul transpiratiei excesive (hiperhidrozei)
Ce este hiperhidroza?
Hiperhidroza sau transpiratia excesiva este o problema destul de frecventa, intalnita atat la femei, cat si la barbati. Aceasta poate afecta calitatea vietii si deseori altereaza increderea in sine. Transpiratia excesiva este jenanta, pateaza hainele si complica interactiunile sociale - strangerile de mana, imbratisarile, creeaza dificultate - de a scrie, a tine ferm volanul masinii sau telefonul.
Ce cauzeaza hiperhidroza?
Hiperhidroza poate fi provocata de unele boli neurologice, endocrine sau infectioase, insa cele mai multe cazuri apar la persoanele sanatoase. Printre cele mai frecvente cauze ale hiperhidrozei se numara influentarea hipotalamusului ( parte a creierului responsabila de mentinerea echilibrului termic si hidroelectrolitic) de catre alte parti ale creierului in sensul producerii unei cantitati excesive de transpiratie in pusee cu o frecventa mare.
Hiperhidroza se poate manifesta la orice varsta si este de trei feluri: indusa emotional, localizata si generalizata.
- Caldura si emotiile pot declansa hiperhidroza la unele persoane, dar in cazul multor oameni transpiratia excesiva se manifesta tot timpul, indiferent de starea de spirit sau vreme.
- Hiperhidroza localizata este consecinta unor anomalii in functionarea locala a nervilor sau in distributia glandelor sudoripare. Acest tip de transpiratie excesiva poate fi asociata cu anumite boli precum: neuropatie diabetica, sindromul Frey, siringomielie, etc.
- Hiperhidroza generalizata este deseori consecinta unor dereglari ale sistemului nervos sau a unor dezechilibre metabolice.
Solutii de tratament
Vestea buna este ca exista tratamente pentru oprirea transpiratiei excesive, iar medicii Clinicii Ina Dent va pot ajuta in acest caz. Exista multiple variante terapeutice pentru vindecarea hiperhidrozei, iar toxina botulinica este una dintre cele mai eficiente.
Toxina botulinica este folosita cel mai frecvent in chirurgia estetica, dar are utilitate si in tratamentul hiperhidrozei. Toxina botulinica injectata in zonele cu probleme blocheaza reversibil glandele sudoripare, astfel incat scade cantitatea de transpiratie produsa. Tratamentul nu necesita anestezie sau timp de recuperare. În timpul procedurii, medicii injecteaza unitati de Botox in fiecare axila, palma sau talpa. Cu cat sunt mai multe unitati injectate, cu atat efectele sunt mai indelungate. Efectul se instaleaza in cateva zile de la tratament si se mentine 4-8 luni in functie de zona afectata, doza injectata si caracteristicile individuale.