Blog
Cand se recomanda extractia maselei de minte?
Molarii sau maselele de minte sunt ultimii dinti care erup. Maselele de minte apar la varsta maturitatii, in jurul varstei de 18-20 de ani si, in mod normal, ei nu sunt diferiti de ceilalti dinti. Totusi, nu toate cazurile sunt la fel de fericite! Exista numeroase persoane pentru care aparitia maselelor de minte inseamna dureri si disconfort.
Cand devine maseaua de minte motiv pentru a merge la stomatolog?
Maseaua de minte poate creste la fel de sanatos precum ceilalti dinti. Daca se intampla acest lucru, nu exista motiv de ingrijorare si acesti dinti vor putea fi functionali, fara a avea influenta din punct de vedere estetic. Totusi, maselele de minte nu erup mereu corect.
Cea mai frecventa situatie este cea in care molarul de minte nu reuseste sa strapunga gingia si provoaca durere in zona maxilarului. Totodata, din cauza pozitiei greu accesibile pentru un periaj corespunzator, molarii de minte sunt predispusi la aparitia cariilor. Cariile molarilor de minte sunt greu de tratat si exista riscul sa se extinda rapid spre dintii din jur, care sunt sanatosi. Netratate, aceste carii pot provoca infectii.
Maseaua de minte poate sa nu apara pe gingie in locul normal, sa erupa intr-o pozitie incomoda ori sa provoace o ingesuire/inclestare a dintilor.
Toate aceste situatii sunt semne ca trebuie sa te prezinti cat mai repede la doctorul stomatolog.
Ca solutie de tratament, cel mai frecvent se impune indepartarea maselei de minte (extractia). Este important de stiut ca dintii pot fi extrasi din mai multe cauze (dinte afectat de carie, fara sanse de salvare, inghesuiri, anomalii dentare), insa, intotdeauna, extractia ar trebui sa fie ultima solutie de luat in seama, avand in vedere impactul sau asupra danturii (fiind o interventie ireversibila).
Medicul stomatolog este cel care poate decide, ca urmare a unei evaluari pe baza radiografiei dentare a molarilor respectivi, daca eruptia este corecta si daca aparitia maselei de minte poate cauza probleme, precum riscul indepartarii in profunzime a placii bacteriene, aparitia cariilor la dintii alaturati, afectarea gingiei, muscatura incorecta, pozitia necorespunzatoare.
In cazurile in care maseaua de minte nu aduce, conform credintelor populare un strop de "inteligenta", ci dureri si disconfort la nivelul maxilarului, se decide extractia acesteia . Durata interventiei variaza in functie de pozitia in care maseaua de minte erupe si este efectuata sub anestezie locala, traumatismul fiind pe cat posibil redus. Pentru un plan de tratament cat mai eficient, este esential sa apelezi la specialisti care dispun de toata aparatura necesara pentru a diagnostica si a efectua astfel de interventii, precum InaDent Ploiesti! Programeaza-te online, aici!
Dupa extractia unei masele de minte, ingrijirea dupa interventie ar trebui sa includa:
- O igiena corecta a locului extractiei;
- O alimentatie care sa nu afecteze gingia, care sa includa mancaruri usoare, incalzite la temperatura camerei, necondimentate, fara lactate.
- Evitarea tutunului si a alcoolului.
Sursa poze: Google