Blog
Periajul corect al dinților. Tehnici și metode care să-ți ofere încredere să zâmbești mai des
Tindem să-i apreciem mai mult pe cei care au o o imagine fără cusur, neștiind că tot ceea ce fac aceștia este să-și ofere atenție în mod constant și să respecte cu strictețe un program de îngrijire regulat.
Deși o parte importantă a igienei bucale, fiind recomandat a fi parte a rutinei de îngrijire zilnice, periajul dentar se numără printre activitățile căreia tot mai puține persoane îi acordă o importanță desăvârșită. A-ți peria dinții pe fugă, folosind prea multă presiune sau uitând complet de această procedură esențială pentru reîmprospătarea respirației, va conduce la vizite tot mai dese în cabinetul medicului stomatolog, lucru ce ar putea fi însă evitat printr-un periaj corect. Iată câteva aspecte pe care să le ai în vedere, dacă îți dorești ca zâmbetul tău să devină iar unul strălucitor:
· Timpul de periere – una dintre principalele probleme cu care se confruntă oamenii când vine vorba de perierea dinților este timpul petrecut în baie, încercând să-și lustruiască dantura. Cu cât mai mult, cu atât mai bine, nu-i așa? Ceea ce trebuie să ai în vedere este faptul că un periaj îndelungat aduce după sine probleme la nivelul smalțului dentar, astfel că nu este recomandat ca periajul să depășească un total de 5 minute. Este recomandată o periere a dinților constantă, de minimum 2 ori pe zi, curățarea de la finalul zilei fiind cea mai importantă. După finalizarea ultimei mese, înainte de culcare, periajul dinților este esențial. Astfel, sunt eliminate resturile alimentare care, depozitate în cavitatea bucală peste noapte, vor deveni parte a plăcii microbacteriene, cea care favorizează apariția durerilor dentare, a aftelor bucale și cea care te va face să te deplasezi de urgență în cabinetul stomatologului tău, căutând o soluție care să reducă durerea.
· Zonele de periere – un periaj corect al dinților este cel în care fiecare arcadă dentară este periată individual, procedura recomandată fiind cea în sensul acelor de ceasornic, de la stânga spre dreapta, dinspre gingie spre marginea incizală. Arcada superioară se periază întotdeauna prima, urmând ca apoi procedura să se aplice și pentru arcada inferioară. În ceea ce privește gingia, se recomandă ca ea să fie curățată doar în timpul periajului din prima parte a zilei, zona fiind mult mai sensibilă, astfel că nu este necesară o periere excesivă, deoarece acest lucru poate conduce la retracția gingiei.
· Modul de periere – adevărata provocare când vine vorba de perierea dinților este modul în care acest lucru se realizează. Conform celor menționate anterior, perierea se face pentru fiecare arcadă în mod individual, rintr-o miscare de sus în jos, în plan vertical. După ce s-a realizat un tur complet al arcadelor, procedura se realizează de încă 5 ori pentru fiecare zonă în parte, urmând ca apoi gura să se clătească cu apă de gură și impuritățile rămase să fie îndepărtate cu ajutorul aței dentare. În ceea ce privește tehnica, pentru dinții din zonele palatinale, aflați înspre cerul gurii, curățarea se face prin mișcări circulare, ferme sau moi. În cazul zonei ocluzale, pentru curățarea dinților folosiți pentru a mușca și cei care sunt cei mai vizibili atunci când zâmbim, perierea se face prin mișcări mult mai delicate, tot în sens circular, de sus în jos, prin deplasarea progresivă a periuței de dinți de la un dinte la altul, cu mențiunea că aceasta trebuie să fie menținută și pe jumătate din zona anterioară.