Blog
Ce semne anunta aparitia gingivitei?
Simpla sangerare a gingiilor la periaj sau la contactul cu alimente dure ti se pare o problema minora care poate fi ignorata? Dar daca ai afla ca acesta poate fi stadiul incipient al celei mai frecvente boli dentare (gingivita) care, netratata, poate duce la pierderea dintilor?
De gingivita sufera majoritatea persoanelor adulte. Diferenta dintre acestea este, insa, stadiul in care este descoperita afectiunea si controlul pe care persoanele il pot avea asupra ei. O igiena orala corespunzatoare – periaj, ata dentara, apa de gura – ajuta la stoparea gingivitei si la mentinerea ei intr-un stadiu incipient.
Ce este gingivita? Gingivita este una dintre bolile dentare frecvente la adulti care se traduce prin inflamarea gingiei. Cea mai frecventa cauza pentru aparitia si evolutia gingivitei sunt bacteriile din cavitatea bucala si slaba imunitate a organismului. Placa bacteriana, tartrul, anomaliile la nivelul dintilor (dinti inghesuiti, plombe aplicate incorect) sunt o serie de factori care influenteaza direct evolutia rapida a gingivitei.
Cum deosebesti gingiile sanatoase de gingiile care anunta instalarea gingivitei?
Gingiile sanatoase au culoarea roz, roz-pal, sunt ferme si nu sangereaza la periaj. Gingiile afectate de gingivita sunt rosii, uneori rosii-vinete, umflate, sensibile la periaj.
Cand apelezi la medicul stomatolog?
Inca de la primele sangerari ale dintilor, ar trebui sa mergi la un control pentru evaluarea starii de sanatate a dintilor tai si stabilirea unei scheme de tratament. Semnele precum mobilitatea dintilor anunta stadii foarte avansate ale bolii, astfel incat un plan simplu de tratament sa te mai poata ajuta.
Sensilibilitatea dentara nu este o problema pe care sa o ignori! Sangerarile dentare si inflamarea gingiilor sunt semnale de alarma pe care sa trebuie sa le iei in seama! De grija ta fata de semnele pe care organismul ti le trimite depinde mentinerea unei stari de sanatate optime a acestuia.
Atentie! Gingivita poate fi stadiu incipient pentru una dintre afectiunile care afecteaza grav sanatatea orala – paradontoza. Nu ignora semnele de aparitie a gingivitei! Cu cat masurile de prevenire si tratare sunt luate mai rapid, cu atat rezultatele sunt mai satisfacatoare!
Pentru prevenirea gingivitei, ingrijeste-te sa oferi zilnic o igiena cat mai completa dintilor tai – folosind o pasta de dinti cu fluor, dar si ata dentara si apa de gura. Igiena corecta impiedica inmultirea bacteriilor din cavitatea bucala si, astfel, minimizeaza sansele de aparitie a placii bacteriene si a gingivitei.
Pe langa o igiena dentara corespunzatoare, controlul stomatologic periodic este cel care iti spune la timp daca zambetul tau este amenintat de riscul aparitiei gingivitei. Nu uita sa te programezi cel putin o data la 6 luni!
Sursa poze: Google