0729 112 121 L-V: cu programare

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/inadentp/public_html/administrator/components/com_sppagebuilder/helpers/sppagebuilder.php on line 147

Chirurgia dentara in tratarea granulomului

Granulomul dentar este o patologie des intalnita in practica stomatologica si se manifesta ca o complicatiea patologiei pulpei dentare, la un dinte netratat. Prin urmare, granulomul este rezultatul unei carii netratate, care evolueaza si pulpa dintelui unde sunt nervii si vasele de sange, difuzand ulterior dincolo de varful radacinii in os.

Odata ce au patruns in pulpa dentara, bacteriile vor produce o intai o inflamatie denumita pulpita, apoi o infectie, denumita gangrena, care netratata avanseaza in interiorul radacinii dintelui, pana trece de varful acestuia .

Deseori, un granulom dentar se transforma in chist apical, care se poate acutiza si exterioriza sub forma unui abces.

Aceste complicatii pot duce la pierderea dinteluisi pot afecta si dintii vecini.

Granulomul dentar este deseori asimptomatic, evoluand in tacere si fiind descoperit intamplator. Dintele cu granulom dentar se poate innegri sau ingalbeni, poate deveni mai mobil decat ceilalti dinti si, uneori, este iesit din linia dentara normala.

Daca apare abcesul, dintele va deveni dureros, gingia se va umfla si devine sensibila la atingere. De obicei, in acest stadiu, pacientul ajunge la cabinetul stomatologic.

In urma unei radiografii dentare, va fi pus diagnosticul de granulom si vor fi evaluate si dimensiunile acestuia. Exista mai multe abordari terapeutice ale granulomului in functie de situatia individuala. 

Principalele metode de tratament sunt:

  • tratamentul endodontic (tratamentulconservator de canal)
  • rezectia apicala
  • extractia dentara.

Prin tratamentul endodontic, dupa dezinfectarea si sterilizarea canalului prin irigare cu substante medicamentoase, se umple canalul cu hidroxid de calciu, incercandu-se stimularea regenerarii tesutului osos.

Rezectia apicala se realizeaza sub anestezie locala si consta in decolarea gingiei si a tesuturilor moi, pana se ajunge la radacina dintelui, unde granulomul va fi extirpat, impreuna cu o parte din radacina dintelui.

Prin extractie granulomul este chiuretat din alveola, dupa indepartarea radacinii dintelui.