Blog
Cat de rezistent este smaltul dintilor?
Smaltul dentar este cel mai dur tesut din organismul nostru. Desi principala sa caracteristica este duritatea, smaltul poate fi deteriorat destul de usor, in special, atunci cand igiena orala nu este respectata cu strictete.
Practic, smaltul este reprezentat de invelisul dintilor. Atunci cand smaltul isi pierde stralucirea si culoarea, dintii devin sensibili si predispusi la afectiuni. Studiile arata ca 1 din 3 adulti prezinta semne de eroziune dentara, recunoscuta dupa smalt subtire, cu aspect translucid si tendinta de ingalbenire.
Prima cauza a deteriorarii smaltului dintilor este lipsa igienei sau o igiena precara, in urma careia bacteriile care contribuie la formarea placii dentare nu sunt complet indepartate. Placa dentara se afla printre cele mai frecvente cauze care afecteaza smaltul dintilor. Depunerea placii dentare favorizeaza demineralizarea smaltului, urmarile fiind spargerea, craparea sau deteriorarea lui.
Exista si alte cauze care pot provoca deteriorarea smaltului?
Desigur. Daca obisnuiesti sa iti folosesti dintii pentru a deschide capacul unei sticle, ambalajele sau alte recipiente ar trebui sa stii ca te supui unui risc crescut de a deterioara smaltul dintilor. Obiceiurile neadecvate si alimentatia provoaca probleme ale smaltului dentar.
De fiecare data cand consumi alimente cu ph scazut, dantura ta sufera. Dintre acestea, cele mai periculoase sunt otetul, muraturile, gemul de fructe, maioneza, lamaile. Si acizii care se gasesc, de exemplu, in sucurile carbogazoase ataca dantura, in special, atunci cand sunt consumate frecvent.
Patru expuneri la alimente acide pe parcursul unei zile pot provoca grave eroziuni la nivelul smaltului dintilor. Odata sensibilizat smaltul, dintele devine vulnerabil la aparitia cariilor. Primul semn pe care il poti observa este sensibilitatea in timpul consumului de alimente calde si reci.
Smaltul se poate degrada si din cauza unor afectiuni, precum bulimia, xerostomia, bruxismul.
Smaltul dintilor este afectat de detartraj?
Detartrajul nu afecteaza dintii. Prin aceasta procedura, se indeparteaza depunerile de pe suprafata dintelui, fara efecte asupra smaltului si gingiilor. Efectuat periodic (o data la 6 luni), detratrajul mentine sanatatea dintilor si contribuie la pastrarea sanatatii acestora.
Cum pot fi remediate problemele unui smalt deteriorat?
Reconturarea smaltului dentar se numeste odontoplastie. Prin aceasta procedura, aspectul smaltul dintilor poate fi considerabil imbunatatit, indiferent ca este vorba despre modificarea formei sau a aspectului. In cazul unei fracturi, de exemplu, medicul dentist poate apela la materiale ceramice pentru refacerea smaltului afectat (fatetare dentara).
Cum poti contribui, in mod natural, la pastrarea unui smalt sanatos?
Igiena este primul pas pentru a avea dinti sanatosi, indiferent daca este vorba de invelisul acestora sau de o alta parte componenta a lor. Alaturi de igiena, alimentatia contribuie la mentinerea unui smalt rezistent. Consumul de legume precum telina, morcovul, ceapa, ciupercile, despre care se spune ca distrug bacteriile, te pot ajuta sa ai o datura frumoasa si rezistenta.
Sursa poze: Google