0729 112 121 L-V: cu programare

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/inadentp/public_html/administrator/components/com_sppagebuilder/helpers/sppagebuilder.php on line 147

Materiale utilizate in protetica dentara

Cabinetele stomatologice folosesc variate tipuri de materiale si tehnici pentru tratarea patologiilor si reconstituirea structurilor dentare.

Protetica este o ramura complexa a stomatologiei care se ocupa de restaurarea morfo-functionala si estetica a aparatului dento-maxilar, implicand o colaborare stransa intre medicul stomatolog si laboratorul de tehnica dentara.

Prin protetica se restaureaza unitatile dentare, iar in conceperea lucrarilor protetice trebuie avute in vedere particularitatile anatomice si functionale ale fiecarui pacient.

Astfel, materialele de restaurare trebuie sa indeplineasca mai multe calitati pentru a fi acceptate biologic, pentru a functiona corect si pentru a nu interfera cu desfasurarea proceselor fiziologice.

 

Printre aceste calitati se numara:

  • Rezistenta: asigura durabilitatea si integritatea elementelor protetice;
  • Estetica: imita cu succes nuanta si luminozitatea tesuturilor dentare;
  • Biocompatibilitatea: materialele nu trebuie sa lezeze sau sa irite paradontiul;
  • Retentivitatea: capacitatea lucrarii protetice de a rezista fortelor care tind sa o descementeze.

 

Lucrarile protetice cu substrat metalic

Sunt utilizate frecvent in cabinetele stomatologice, materialele asociate fiind aliaje ale unor metale si compozite/ceramici. Acestea sunt recunoscute pentru rezistenta crescuta. Pentru un aspect estetic superior, dar si pentru biocompatibilitatea ridicata, in ultima perioada, se utilizeaza substratul din zirconiu.

 

Lucrarile protetice ceramice imita in detaliu structura dintilor. Chiar daca sunt lucrari integral ceramice sau metalo ceramice, sunt biocompatibile cu tesuturile din jur si sunt durabile. Lucrarile ceramice se pot intalni sub mai multe forme precum Inlay-urile, Fatetele sau Coroanele dentare.

 

Protezele scheletate sunt recomandate in cazul pierderii unui numar mare de dinti, iar suportul acestora este confectionat din rasini acrilice ce imita inclusiv culoarea naturala a tesuturilor moi.