Blog
Istoria periutei de dinti si a pastei de dinti
Multe dintre cele mai intalnite instrumente dentare au fost folosite inca din Epoca de Piatra. Din fericire, tehnologia si formarea continua au facut din mersul la dentist o experienta mai placuta si mai putin dureroasa.
Unde au aparut periuta de dinti si pasta de dinti?
Primele periute de dinti erau bete mici sau crengi presate la un capat pentru a crea o suprafata de curatare mai larga. Chinezii revendica prima periuta de dinti cu peri. Europa a adoptat periuta cu peri in secolul al XVII-lea. Multi medici stomatologi isi sfatuiau pacientii sa foloseasca periuta de dinti in acea vreme.
Prima periuta electrica a fost comercializata in 1880, desi elvetienii au dezvoltat prima periuta de dinti electrica abia dupa al doilea razboi mondial. In Statele Unite ale Americii periuta electrica a aparut abia in 1960. Un an mai tarziu, in 1961, a fost inventata prima periuta de dinti cu baterie, fiind foarte populara atat in randul stomatologilor cat si in randul consumatorilor.
Pasta de dinti, a vazut, de asemenea, in forma sa mai veche, civilizatii antice. Ingredientele pastei de dinti timpurii au inclus fructe sub forma de praf, coji arse sau macinate, talc, miere si flori uscate. Ingredientele mai putin agreabile au fost soareci, capete de iepure sau urina si ficat de soparla. In ciuda aromei de baza, nementolate, diverse retete au continuat sa apara de-a lungul istoriei antice pana in Evul Mediu. Din pacate, multe dintre aceste paste de dinti contineau elemente corozive, dizolvand smaltul dintilor.
Pasta de dinti pe care o stim, a aparut in 1800, cu ingrediente ce au inclus sapun si creta. In 1892, primul tub pliabil a fost comercializat si a domnit suprem pana in 1984, cand a fost introdus dispenser-ul cu pompa. In 1956, Procter & Gamble a introdus prima pasta de dinti cu fluor.