0729 112 121 L-V: cu programare

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/inadentp/public_html/administrator/components/com_sppagebuilder/helpers/sppagebuilder.php on line 147

8 lucruri interesante despre dinti pe care nu le stii

Exista multe lucruri interesante despre dinti de care oamenii nu sunt constienti, iar unele ii pot suprinde chiar si pe cei ce lucreaza in domeniul stomatologic.

In acest articol am scris acele 8 lucruri care ni se par a fi fascinante:

1.Smaltul este cea mai dura substanta din corp

 

Smaltul este cea mai solida si mineralizata substanta din organism, fiind format din 96% minerale si 4% apa si materii organice; mineralul de baza de numeste hidroxiapatita.

Stratul exterior al dintilor se numeste smalt. Este foarte dur pentru a mesteca si a descompune alimentele.

2.Nu oricarei fiinte ii cresc doua seturi de dinti

 

Oamenii au doua seturi de dinti: dinti primari si dinti permanenti, spre deosebire de unele animale carora le cresc mai multe seturi de dantura.

Stim ca oamenilor le erup dintii primari la cateva luni de la nastere, urmand ca acestia sa fie inlocuiti de cei permanenti, la cativa ani.

Interesant este ca rechinilor le creste un nou set de dinti la fiecare doua saptamani, pentru a inlocui dintii mai mari, uzati.

De asemenea puilor de crocodil le cresc dinti mai mari in fiecare luna, proces care inceteaza la maturitate.

3.Dintii se pot dezvolta in locuri ciudate

 

In cazul unor pesti si a unor reptile, dintii se pot dezolta pe cerul gurii sau pe faringe.

4.Fiecare set de dinti e unic

 

Fiecare set de dinti este unic. Dentitia unei persoane este diferita de a alteia, semanand mult cu amprenta.

Setul de dinti sau dentitia este modul in care dintii au erupt unul langa altul. Chiar daca diferentele sunt exprimate in fracturi de milimetri, fiecare distanta este unica, facand astfel intregul set unic.

Interesant este si faptul ca nici macar gemenii identici nu au aceeasi dentitie, deoarece aceasta nu este determinata doar de gene, ci si ce se intampla cu cavitatea orala dupa nastere (un bebelus care foloseste suzeta va avea dintii diferiti de cei ai fratelui sau surorii sale).

Stomatologia medico-legala este stiinta care identifica victimele si criminalii pe baza dentitiei lor unice, folosindu-se de inregistrarile dentare.

5.Dintii au nevoie de saliva

 

Saliva are o functie importanta, si anume, de protectie. Nu va ganditi ca substituie periajul sau folosirea atei dentare!

Insa ajuta la prevenirea formarii placii bacteriene si impiedica particulele de alimente sa se depuna prea mult pe dinti. Bacteriile din placa dentara cauzeaza carii si afectiuni ale gingiilor.

O persoana sanatoasa produce intre 0,75 si 1,5 litri de saliva pe zi, iar toata viata aproximativ 35.000 de litri, suficient cat pentru a umple doua piscine olimpice.

6.Nu toata lumea isi doreste dinti drepti

 

Ortodontia este ramura din medicina dentara care se ocupa cu indreptarea dintilor. De obicei, in indreptarea dintilor se folosesc aparatele dentare.

Interesant este faptul ca nu toata lumea isi doreste dinti drepti. De exemplu, in Japonia oamenii aleg fatete dentare aglomerate pentru a acoperi dintii drepti.

7.Unii dinti sunt foarte scumpi

 

Un dentist canadian a cumparat, in 2011, unul din dintii lui John Lennon cu 30,500 de dolari.

8.Dintii sunt singurele structuri ce nu se pot repara singure

 

Spre deosebire de alte organe din corp, care se pot insanatosi in functie de gradul de deteriorare, dintii nu pot face asta. Singurul care poate repara dintii este medicul stomatolog.