0729 112 121 L-V: cu programare

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/inadentp/public_html/administrator/components/com_sppagebuilder/helpers/sppagebuilder.php on line 147

Ce trebuie sa stiti despre anestezia dentara?

Unele proceduri stomatologice – extractiile dentare, tratarea unor afectiuni de origine microbiana ale tesutului si scoaterea nervului - necesita anestezie.

De multe ori, mai ales din cauza metodelor de izolare (diga) pentru obturatiile din compozit sau pentru detartraj este recomandata anestezia.

Anestezia este procedura medicala prin care se introduc in organism substante ce au efectul de a atenua sau suprima temporar perceperea senzatiilor dureroase. Substantele anestezice functioneaza prin blocarea transmisiei semnalelor dureroase catre creier.

Anestezia locala este folosita pentru a amorti dintii si gingiile cu scopul de a preveni durerea in timpul unui tratament realizat de catre medicul stomatolog.

De obicei, in cabinetul stomatologic sunt folosite doua tipuri de anestezii locale:

1. Anestezia topica (de suprafata) se aplica pe tesutul gingival pentru a preveni disconfortul in locul unde se va injecta anestezicul. Timpul necesar pentru instalarea analgeziei de suprafata prin contact este de aproximativ 1 - 2 minute, iar durata medie de 10 - 15 minute. Procedurile stomatologice in care se utilizeaza anestezia de contact sunt incizia unui abces, extractia unui dinte temporar. Anesteziile de suprafata sunt sub forma de paste, lichide, gel, spray. Cel mai frecvent in cabinetul stomatologic se foloseste lidocaina.

2. Anestezia prin injectare (prin infiltrare locala) se realizeaza prin injectarea anestezicului in tesuturile pe care se va interveni sau in jurul acestora. Procedurile stomatologice in care se utilizeaza anestezia locala prin injectare sau infiltratie sunt obturatii, extractii, detartraj, pregatirea dintilor pentru coroane sau tratamente ale bolii parodontale. Cele mai frecvent utilizate anestezice in stomatologie sunt: xilina, mepivacaina, articaina, procaina, tetracaina.

 

Cum actioneaza anestezia dentara si cat timp dureaza?

 

Anestezia dentara functioneaza prin blocarea terminatiilor nervoase si amortirea tesuturilor din cavitatea bucala pentru o perioada de timp limitata.

Timpul de actiune al anesteziei depinde de mai multi factori, cum ar fi:

 • Tipul substantei folosite;
 • Concentratia acesteia;
 • Zona unde este aplicata.

Care sunt etapele anesteziei locale?

 

In prima faza, medicul stomatolog va consulta fisa pacientului, dupa care va decide tipul de anestezic in functie de afectiunile generale ale pacientului.

Uneori, in caz de anxietate accentuata, este nevoie de administrarea unui medicament pentru a calma pacientul.

Se va aplica o anestezie de suprafata, dupa care se va injecta anestezicul propriu-zis.

Pacientul va simti in zona vizata furnicaturi, dupa care va amorti, iar medicul dentist va efectua interventia stomatologica.

 

Recomandari si precautii

 

 • Cu 12 ore inainte de interventie pacientul/pacienta sa nu consume cafea sau bauturi ce contin cofeina;
 • Este de preferat sa se evite consumul de alcool inaintea interventiei;;
 • O alta recomandare este ca pacientul/pacienta sa manance si sa se hidrateze corespunzator inainte de interventie;
 • Sa respecte tratamentul urmat pentru afectiunile generale si sa instiinteze medicul dentist asupra acestuia.

 

Efecte secundare

 

Efectele secundare se intalnesc foarte rar si nu vor aparea daca medicul stomatolog a consultat fisa pacientului/pacientei si daca pacientul a instiintat medicul asupra starii sale generale si asupra medicatiei curente.

Posibile reactii adverse:

 • Hematoame – apar atunci cand acul loveste un vas de sange;
 • Anestezie slaba ce nu permite efectuarea tratamentului (mai ales in cazul infectiilor);
 • Anestezia are o durata mai lunga, cand se injecteaza foarte aproape de nerv;
 • Batai rapide ale inimii – efectul acesta dureaza 1-2 minute;
 • Reactii alergice.

Raspundeti corect intrebarilor puse de medicul dentist inainte de interventie!
Comunicati medicului stomatolog orice simptom care va deranjeaza!