0729 112 121 L-V: cu programare

Sigilarea dintilor la copii. Spune "NU" cariilor!

Ce este sigilarea dintilor?

Sigilarea dintilor este o procedura stomatologica moderna, nedureroasa, prin care se reduce riscul aparitiei cariilor cu pana la 80%.Se foloseste in special in pedodontie (stomatologia pediatrica), dar si in stomatologia generala a adultului.

Sigilarea se face cu rasini compozite, compomeri sau cu ionomeri de sticla. Aceste materiale sunt foarte rezistente si usor de aplicat, protejand tesutul dentar prin eliberarea de fluor.

Cu alte cuvinte, sigilantul dentar este o foita subtire, neobservabila, care actioneaza ca o bariera impotriva formarii placii bacteriene.

Fiecare dinte se va sigila individual. Sigilantul se aplica pe santuri si fosete, dar si pe suprafete linguale si vestibulare, acolo unde resturile alimentare nu se pot indeparta printr-un periaj simplu.

 

Cand se recomanda sigilarea dintilor?

 

Sigilarea se poate face in momentul eruperii dintilor de lapte si permanenti, iar sigiliile se schimba la o perioada de cativa ani.

Aceasta procedura este indicata in special pentru dintii permanenti, care apar dupa varsta de 6 ani, la nivelul molarilor si premolarilor.

Ideal este ca procedura sa se efectueze inainte de aparitia cariilor. Uneori, chiar daca exista carii incipiente, dintele se poate sigila dupa indepartarea marmoratiilor, insa acest lucru poate fi decis de catre medic, numaidupa o consultatie.

 

Cele 3 etape ale sigilarii dintilor:

 

1. Pregatirea suprafetei dentare:

Aceasta etapa consta intr-un periaj profesional pentru indepartarea placii bacteriene, insa in cazul in care dantura nu se curata bine cu solutiile profesionale, bacteriile din saliva pot interveni in sigilarea eficienta a dintelui.

2. Aplicarea gelului:

Dupa pregatirea suprafetei dentare, se va aplica un gel cu consistenta fluida, ce contine acid fosforic, si va fi lasat pe dinte timp de 30 de secunde.

3. Sigilarea propriu-zisa:

Ultimul pas consta in aplicarea solutiei sigilante pe suprafata indicata a dintelui si fixarea acesteia cu o lampa fotopolimerizabila.

sigilarea dintilor

Sigilarea dintilor la copii este foarte importanta, fiind primul pas in prevenirea cariilor. Aceasta procedura este destul de simpla si rezista o perioada indelungata.

Desigur, tipul de alimentatie, igiena dentara si frecventa controalelor stomatologice sunt factori importanti in ceea ce priveste rezistenta sigiliului dentar. EchipaIna Dent Ploiesti recomanda un control la 6 luni, care ii poate oferi copilului tau siguranta unor dinti fara carii!