0729 112 121 L-V: cu programare

Abcesul dentar, important de stiut!

Cei mai multi dintre pacientii care merg la stomatolog determinati de durere dentara si masea umflata sunt diagnosticati cu abces dentar.


Ce este abcesul dentar?

Abcesul este o infectie care produce durere continua, care pulseaza. Aceasta afectiune arata ca o umflatura rosie, tensionata care deformeaza gingia. Poate aparea in dreptul unui dinte sau, in cazul mai grave, se poate dezvolta in dreptul mai multor dinti, cauzand disconfort in vorbire si masticatie.

abces

De ce apare abcesul dentar?

Fiind o infectie, abcesul apare ca urmare a inmultirii bacteriilor si patrunderea lor in structura dintelui sau a gingiei. Placa bacteriana care nu este indepartata printr-o igiena orala corespunzatoare este prima cauza de aparitie a abcesului.

In functie de locul aparitiei si zonele afectate, abcesul poate fi:

  • Gingival – afecteaza numai gingia.
  • Periodontal  afecteaza structura de suport a osului dintelui.
  • Periapical – afecteaza pulpa moale a dintelui.

Indiferent de locul sau zona afectata, netratat, abcesul poate pune in pericol sanatatea dintilor si a sanatatii generale, fiind o infectie care se poate raspandi. De aceea, pacientii trebuie sa se prezinte la dentist la primele simptome.

Care sunt primele semne ale abcesului dentar?

In general, abcesul de manifesta prin durere pulsatila in timpul mestecarii sau la atingerea dintilor. Gingia se inroseste si devine sensibila. In timp, infectia creste, gingia se umfla, iar dintele isi schimba culoarea. Dezvoltarea abcesului poate fi insotita de frisoane, durere de cap, oboseala. Ca urmare a acumularii de puroi si sange, respiratia devine urat mirositoare.

Cum se trateaza abcesul?

In functie de etapa in care te prezinti la cabinetul dentistului, va fi prescris un antibiotic pentru ameliorarea infectiei. Zona umflata va fi perforata, iar puroiul va fi eliminat. Aparitia abcesului dentar este o urgenta stomatologica, asa ca nu trebuie deloc neglijata, mai ales ca evolutia abcesului poate avea complicatii grave din cauza formarii de puroi.

Masuri de prevenire ale apariţiei abcesului dentar

Abcesul dentar poate fi prevenit prin respectarea regulilor de igiena orala. Periajul, folosirea atei dentare pentru indepartarea placii bacteriene si controlul stomatologic periodic sunt masurile prin care poti evita formarea abcesului dentar.

Sursa poze: Google

 

Cauta