Blog
Tratarea infecțiilor dentare. Despre tratamentul endodontic asistat de microscop
Tindem să ignorăm deseori micile dureri dentare pe care le resimțim, gândindu-ne că problemele se vor rezolva de la sine, fără a fi necesar un control amănunțit. Ignorându-le, pulpa dentară este din ce în ce mai afectată, iar durerile trec din stadiul incipient într-o etapă în care simptomele nu mai pot fi remediate extern, fiind necesare proceduri dentare complexe.
Din fericire, soluțiile stomatologice au evoluat direct proporțional cu tehnologiile de ultimă generație, iar în prezent există o serie de modalități prin care dinții afectați pot fi tratați în mod eficient. Tratamentul endodontic, căci despre el este vorba, reprezintă o procedură care are ca scop tratarea afecțiunilor pulpei dentare, prin îndepărtarea țesutului afectat și umplerea spațiului rămas cu material.
Există zeci de întrebări pe care pacienții le au în minte atunci când sunt puși în postura de a trece printr-o astfel de intervenție, nesiguranța și lipsa de informații complete fiind cele care provoacă întârzieri în tratarea dinților afectați. Am făcut o selecție a celor mai comune trei astfel de întrebări și îți oferim răspunsurile care te vor determina să planifici cât mai curând o întrevedere cu medicul tău dentist:
Când este absolut necesar tratamentul endodontic?
Afecțiunile apărute la nivelul pulpei dentare pot fi declanșate de o serie de cauze banale, pe care rareori le luăm în seamă. Aici se încadrează atât cariile, crăpăturile apărute pe suprafața dinților, cât și tot felul de traume suferite la nivelul feței și care au deteriorat în vreun fel sau altul coroana dentară. Tratamentul endodontic asistat de microscop permite o vizualizare detaliată a afecțiunii dintelui, astfel că aplicarea soluțiilor este una optimă și mai eficientă din punct de vedere al timpului, numărul de ședințe necesare tratării problemei reducându-se considerabil. Anatomia canalelor dentare și găsirea sursei problemelor poate fi dificilă, dacă medicul nu beneficiază de un microscop special, utilizat în scop stomatologic. Asigură-te că dentistul tău are un astfel de echipament profesional sau, cel mai bine, vino la Clinica Ina Dent Ploiești! Aici îi vom oferi danturii tale ajutorul necesar pentru a fi din nou sănătoasă!
Când va trebui să fac o altă astfel de intervenție?
Așa cum menționam anterior, prezența unui microscop care să asiste tratamentul endodontic permite eficientizarea procedurii de tratare a dintelui bolnav. Odată realizată, lucrarea poate fi una permanentă, condiția principală fiind aceea de a întreține munca doctorului printr-o igienă orală completă și corectă. Respectă în mod riguros toate sfaturile pe care acesta ți le oferă și nu uita să faci o vizită în cabinetul stomatologic de minimum 2 ori pe an, pentru a verifica stadiul lucrării și potențialele amenințări ale danturii tale. Oricât de bună ar fi lucrarea realizată de către medicul specialist, riscul apariției cariilor și a altor probleme specifice este unul ridicat. Este important, deci, ca dincolo de igiena zilnică, să faci consulturi de specialitate în mod periodic și să îi semnalezi stomatologului tău chiar și cel mai mic disconfort.
Care este nivelul de intensitate al acestei proceduri?
Teama de dentist este cea care ne ține deseori departe de cabinetul medicului stomatolog, ea fiind totodată cea care ne face să ne gândim de mai multe ori înainte de a lua în calcul tratamentul endodontic. Află că, deși e o procedură elaborată, ce se desfășoară pe durata a 1-2 ședințe, tratarea pulpei dentare implică un nivel redus al riscurilor și al durerilor. Intervenția implică riscuri minime și dureri reduse, deoarece este precedată de anestezie locală. Asistat de microscop, tratamentul endodontic este realizat în mod mai rapid și mai eficient, astfel că vor fi necesare până la cel mult trei ședințe, în funcție de gradul răspândirii infecției. Stomatologul are o mai bună perspectivă asupra zonei dentare afectate, poate identifica toate canalele și toate perforațiile radiculare, reușind să elimine infecția, să dezinfecteze și să obtureze canalele dentare supuse intervenției.