0729 112 121 L-V: cu programare

Sensibilitatea dentara - factori declansatori si tratament

Simti o durere ascutita atunci cand consumi alimente reci, dulci sau fierbinti? Ai aceasta sensibilitate zilnic sau ocazional? Cel mai probabil suferi de hipersensibilitate dentara, o problema comuna pe care foarte multe persoane intre 20 si 50 de ani o au.

Aceasta sensibilitate apare la nivelul gingiei, unde dintele se intalneste cu radacina. Radacina dentara, este invelita doar de dentina, nefiind acoperita de smalt. Cea mai fragila zona este cea a coletului, unde simtim frisoane mici si dureroase atunci cand acesta este dezvelit de gingie.

Exista o multime de factori declansatori pentru aceasta afectiune, insa cei mai comuni sunt gingia inflamata, periajul incorect sau bruxismul.

 

Periajul incorect

Obiceiurile ce tin de igiena orala, cum ar fi periajul incorect sau folosirea unei periute nepotrivite, pot uza in timp smaltul dintilor si pot produce retragerea gingiei, ce cauzeaza hipersensibilitate dentara.

Este important sa stim sa alegem periuta de dinti potrivita, soft sau extra-soft, iar miscarile periajului sa fie corecte.

 

Gingia inflamata

Daca suferiti de gingivita mai mult ca sigur aveti si o sensibilitate dentara la alimentele calde si reci, deoarece o suprafata mai mare din dentina de la radacina dintelui este expusa. De asemenea si retragerea gingivala poate avea ca rezultat expunerea dentinei dintelui si, prin urmare, sensibilitate.

 

Bruxismul

Bruxismul afecteaza o mare parte din populatie si este caracterizat prin scrasnitul dintilor, inclestarea maxilarelor si o durere cronica a muschilor maseteri. Din cauza acestui obicei smaltul se uzeaza, se expune dentina care devine sensibila.

 

Ingrijirea dintilor sensibili

Pentru a-ti putea ingrji dantura intr-un mod corect atunci cand suferi de sensibilitate a dintilor este nevoie sa tii cont de urmatoarele sfaturi:

 

  • Ai grija de igiena orala prin periaj corect
  • Foloseste o pasta dentara pentru dinti sensibili si apa de gura;
  • Foloseste o periuta de dinti soft sau extra-soft;
  • Evita scrasnirea dintilor;
  • O data la sase luni apeleaza la medicul stomatolog pentru a efectua o curatare profesionista a dintilor.

 

Te poti programa chiar acum la Clinica Dentara Ina Dent!