0729 112 121 L-V: cu programare

Dulciurile favorizeaza aparitia cariilor. Mit sau adevar?

Nu e un secret faptul ca oamenii iubesc dulciurile, dar nici ca acestea au fost, intotdeauna, asociate cu aparitia cariilor.

Cu totii am auzit expresia: “Daca mananci dulciuri, faci carii”, insa acesta este un adevar partial: zaharul din alimentele pe care le consumam este implicat in aparitia cariilor, insa nu este responsabil in mod direct.

Principala cauza este acidul produs de bacteriile din cavitatea bucala. Acestea, in combinatie cu saliva, favorizeaza formarea placii bacteriene.

Daca dintii nu sunt curatati in mod frecvent, printr-un periaj corespunzator, bacteriile se transforma intr-o pelicula care acopera suprafata dintilor. Placa bacteriana se dezvolta si erodeaza dintele (formeaza gauri mici in dinte, care se vor transforma in carii).

Bacteriile produc mai multi acizi in functie de perioada de timp in care resturile alimentare raman pe dinti.

Dulciurile, alimentele zaharoase, stafidele, caramelele, prajiturile, sucurile si bauturile carbogazoase sunt alimente ce expun dintii la aparitia cariilor.

Pentru prevenirea cariilor se recomanda consumul dulciurilor cu moderatie, dar mai importanta este durata in care dintii sunt expusi la zahar. Este foarte importanta igiena orala dupa fiecare masa, daca este posibil.

Dulciurile si cariile la copii:

 

In zilele nostre, copiii au la dispozitie o gama larga de dulciuri din care pot alege, iar tentatiile acestea pun la grea incercare dorinta parintilor de a le oferi copiilor o alimentatie sanatoasa.

De aceea, fara o igiena orala temeinica, caria dentara este o amenintare iminenta la aceasta varsta, la care apar si cei mai importanti dinti permanenti - molarii de 6 ani.

 

Cum inveti copilul sa se spele pe dinti:

 

Asa cum am stabilit, igiena dentara este foarte importanta in prevenirea cariilor.

La varsta de 3-4 ani, copilul se poate spala singur pe dinti, sub supravegherea si indrumarea unui adult. La varsta de 7 ani, copilul se va spala singur pe dinti, respectand urmatorii pasi:

  • Periuta se inclina la 45 de grade;
  • Miscarea trebuie sa fie una circulara;
  • Se spala suprafata exterioara a fiecarui dinte;
  • Se spala si suprafata interioara a fiecarui dinte;
  • Importanta este si perierea limbii;
  • Nu uita de ata dentara!

Concluzionand, o igiena dentara corespunzatoare poate preveni aparitia cariilor, importanta fiind scurtarea perioadei de timp in care resturile alimentare raman pe suprafata dintelui.