Blog
Despre tratamentele stomatologice de urgenta
Urgentele stomatologice trebuie sa fie tratate la fel ca orice alta problema medicala care nu accepta amanare. Cu toate acestea, foarte multe persoane nu ajung in cabinetul stomatologic nici macar atunci cand apare durerea dentara, preferand sa se trateze medicamentos, acasa. Urmarea acestei decizii insemna agravarea si mai mare a starii danturii, deoarece nu de putine ori tratamentul ales este neadecvat.
Cand ai nevoie de un tratament stomatologic de urgenta?
Cu exceptia traumatismelor dentare (fractura dentara, de exemplu), care au loc brusc, urgentele stomatologice ar putea fi evitate prin respectarea unui program de evaluare periodica a sanatatii dintilor tai. Astfel, o data la sase luni, doctorul stomatolog ar putea observa eventuale afectiuni care, in stare incipienta, ar fi rezolvate intr-un mod simplu, rapid si deloc costisitor.
Atunci cand afectiunile se manifesta prin durere sau sangerare, ele pot fi considerate urgente si trebuie remediate rapid pentru a evita agravarea starii de sanatate a dintilor.
Care sunt cele mai frecvente urgente stomatologice?
Durerea dentara poate aparea din mai multe cauze. Fie ca este provocata de o infectie care provoaca umflarea zonei respective, de deteriorarea unei lucrari dentare sau de un traumatism, durerea dentara te avertizeaza ca trebuie sa te programezi imediat la dentist.
Este important sa tii seama ca orice amanare poate avea efecte negative asupra starii generale de sanatate.
Gandeste-te, de exemplu, ce se intampla atunci cand durerea apare din cauza unui abces care poate determina pe langa durere, febra, frisoane, tahicardie!
Din categoria urgentelor stomatologice fac parte:
.
- Traumatismele dento-alveolare – fracturi sau luxatii. In cazul traumatismelor, este important sa se actioneze cat mai rapid. De cele mai multe ori, daca ajungi la timp in cabinetul stomatologic si pastrezi fragmentele dentare, reconstructia dentara este posibila.
- Abcesul si pulpita acuta. Atat in cazul abcesului, cat si in cazul pulpitei acute, durerea poate fi greu de suportat. Uneori ea se transmite la dintii din apropiere (nevralgie) si manifesta sensibilitate crescuta in timpul consumului de alimente calde, reci, dulci.
- Hemoragia post extractie dentara. Poate aparea la cateva zile dupa o extractie, mai ales in urma unui traumatism.
De ce este necesar sa mergi la stomatolog in cazul urgentelor?
Cand vine vorba despre dureri dentare, din cauza temerilor pe care le au fata de procedurile stomatologice, pacientii prefera sa incerce diferite remedii acasa. De multe ori, ei nu fac decat sa inrautateasca situatia. Iata cateva exemple:
- In cazul pulpitei acute, cei mai multi pacienti apeleaza la calmante sau tratamente pe baza de antibiotic. Chiar daca, pe moment, aceasta poate fi o solutie, dupa un timp durerea va reaparea. Pulpita acuta nu se poate rezolva decat prin obturarea de canal si aplicarea unui pansament calmant asupra zonei, urmat de un tratament definitiv pentru tratarea afectiunii.
- In cazul abcesului, este nevoie de o incizie si de indepartarea puroiului, urmata de tratarea dintelui afectat. Astfel de proceduri trebuie sa fie facute de medicul stomatolog.
Asadar, apeleaza cu incredere la medicul stomatolog atunci cand simti durere dentara. Este important ca orice urgenta de natura stomatologica sa fie tratata la timp, pentru a-ti mentine starea generala de sanatate.
Sursa poze: Google