Blog
Important de stiut despre rezectia radacinii dentare
Esti ingrijorat deoarece medicul dentist ti-a recomandat rezectia radacinii dentare ca solutie de tratament? Iata ce trebuie sa stii despre aceasta interventie chirurgicala!
Dintele este format din coroana dentara – partea pe care o vedem si radacina dentara – cea care nu se vede, dar sustine dintele. Atat coroana, cat si radacina trebuie sa isi mentina o stare perfecta de sanatate. Cand apar infectii la nivelul radacinii dintilor, una dintre cele mai folosite metode chirurgicale este rezectia radacinii dentare (rezectia apicala). Aceasta interventie presupune indepartarea tesutului osos afectat.
Cand este recomandata rezectia dentara?
Cele mai frecvente situatii in care este nevoie de o interventie chirurgicala de acest tip sunt: tratamentele nereusite de canal, canale dentare blocate sau anormale, infectia la nivelul radacinii osului, imposibilitatea aplicarii unui tratament endodontic.
Rezectia dentara este o alternativa la extractia dintelui. Este important sa contientizezi ca, in cazul rezectiei dentare, infectia este indepartata si dintele poate fi reconstruit. Atunci cand infectia este ignorata si dintele nu mai poate fi salvat, extractia trebuie sa fie in mod obligatoriu urmata de o perioada de vindecare, introducerea unui implant dentar si recontructia dintelui pe implant, ceea ce necesita un timp mai indelungat pentru tratament si cheltuieli considerabil mai mari.
Ce se intampla in timpul rezectiei dentare?
Rezectia radacinii dentare se face sub anestezie. Acest lucru inseamna ca durerea si disconfortul din timpul operatiei nu ar trebui sa te sperie.
Dupa administrarea anesteziei, medicul dentist indeparteaza prin procedura chirurgicale zona infectata si o curata.
Daca procedura in sine nu este deloc complicata, pacientul avand voie sa plece acasa imediat dupa operatie, perioada postoperatorie este insotita de disconfort la periaj si la contactul cu alimentele dure. Pentru a grabi procesul de vindecare, respecta sfaturile medicului stomatolog:
- Igienizeaza bine zona operata printr-un periaj atent si delicat.
- Evita contactul cu alimentele tari.
- Evita fumatul, cel putin cateva zile dupa operatie.
Calmarea durerii si evitarea inflamarii zonei operate pot fi facute tinand un cub de gheata pe gingie, in zona in care a avut loc interventia.
Dupa ce rezectia dentara a fost realizata, urmeaza o perioada de vindecare si de refacere a osului dentar. Nu uita ca este esential sa ai o igiena orala impecabila pe toata perioada recuperarii si sa mergi la controlul periodic pentru confirmarea starii de sanatate a zonei operate.
Rezectia dentara este cea mai eficienta masura de a salva dintii pentru care singura solutie de tratament este extractia!
Sursa poze: Google