Blog
De ce n-ar trebui sa-ti fie teama de dentist?
Vizita la dentist este considerata de multi pacienti o experienta dureroasa. Fie ca au avut de-a face cu un medic dentist nu tocmai rabdator sau cunostintele/parintii au avut grija sa le povesteasca intamplari nefericite din cabinetul stomatologic, pacientii amana la nesfarsit vizita la dentist, desi stiu ca nu aceasta este solutia pentru pastrarea unui zambet frumos si sanatos.
Cercetatorii din Japonia sustin ca 75% dintre pacienti nu simt niciun fel de durere in timpul vizitelor la dentist, iar 10% din populatie sufera de anxietate severa in fata interventiilor stomatologice. Cei mai multi pacienti isi fac curaj sa se aseze pe scaunul din cabinetul dentistului doar atunci cand durerile devin insuportabile sau apar urgente, precum abcesele dentare.
Daca si tu faci parte dintre cei care se tem de dentist, te asigur ca tratamentele stomatologice nu sunt atat de traumatizante precum crezi. Iata de ce!
Metodele folosite in cabinetul stomatologic au evoluat. Este important sa stii ca te poti simti confortabil in timpul unei vizite la dentist daca alegi un cabinet stomatologic dotat modern si un medic stomatolog care sa iti inspire incredere.
Procedurile stomatologice care ar putea fi dureroase se efectueaza sub anestezie. Chiar si pacientii pe care teama de ace si injectii ii tin departe de dentist pot sta linistiti. Pentru a face aceasta procedura cat mai confortabila, in cabinetul stomatologic se folosesc spray-uri sau comprese care anesteziaza gingia inainte de procedura propriu-zisa de introducere a anestezicului. Mai mult, acele folosite sunt considerabil mai subtiri decat cele utilizate pentru injectiile intramusculare, de exemplu.
Cand se foloseste anestezia in cabinetul stomatologic? Anestezia este o procedura uzuala in cabinetul stomatologic, dar totusi prezinta riscuri pe care orice medic dentist are obligatia sa le explice pacientilor lui.
Anestezia nu ar trebui folosita pentru toate interventiile stomatologice, ci doar pentru acelea mai complexe, care pot cauza durere pacientului, precum tratamentul unei carii, extirparea unui nerv, realizarea unei extractii, sensibilitatea crescuta la durere. Daca ti-e teama de sunetul pe care il face freza dentistului, nu este recomandata anestezia. Totusi, anestezia poate fi utilizata si pentru a trata anxietatea pentru interventii stomatologice, deoarece un pacient calm este mult mai cooperant, decat unul iritat care tresare la orice procedura.
Pentru ca toti ne dorim dinti sanatosi si stralucitori, este esential sa reconsideram “frica de dentist”.
Iata cateva reguli simple care te va ajuta sa treci peste aceasta anxietate:
- Acorda importanta prevenirii problemelor de sanatate dentara si trateaza afectiunile de la primele semne. Cu cat te programezi mai din timp la dentist, cu atat reduci disconfortul resimtit in timpul interventiilor complexe. Nu uita ca un tratament efectuat la timp este cu mult mai usor de suportat decat complicatiile care apar in cazul in care ignori semnele unei sanatati precare a danturii tale.
- Alege un cabinet stomatologic dotat modern si o echipa de medici in care sa ai incredere.
- Discuta deschis cu medicul dentist despre teama de interventii si incercati sa alegeti un plan de tratament si metode care sa minimalizeze disconfortul resimtit.
Sursa poze: Google