0729 112 121 L-V: cu programare

Placa bacteriana, tartrul si cariile

Stii deja ca mii de bacterii se aduna constant in cavitatea bucala, nu-i asa? Acestea se formeaza constant si, in lipsa unei igiene orale corespunzatoare, formeaza placa bacteriana. La randul sau, placa bacteriana se mineralizeaza formand tartrul, iar tartrul provoaca cele mai intalnite afectiuni dentare – cariile. Asadar, de la placa bacteriana determinata de o curatare precara a dintilor la carii este doar un pas!Ce este placa bacteriana?

In cavitatea bucala exista un numar foarte mare de bacterii. Acumularea de bacterii este favorizata de resturile de alimente ramase in gura si de saliva. Daca nu sunt indepartate prin periaj, bacteriile se transforma intr-o pelicula care acopera suprafata dintilor si determina aparitia bolilor dentare.

Vestea buna este ca placa bacteriana poate fi prevenita si indepartata printr-o curatare atenta a dintilor cu periuta si pasta de dinti cu flour, prin folosirea atei dentare si a apei de gura. Periajul trebuie realizat de doua ori pe zi, astfel incat sa poata fi evitata formarea placii. Totodata, o alimentatie sanatoasa, saraca in zaharuri limiteaza formarea placii bacteriene.

Ce este tartrul?

In timp, placa bacteriana se transforma in depuneri de tartru. Tartrul reprezinta depozitele de “piatra” dintre dinti si gingie, care dau un aspect inestetic dintilor si, mai mult decat atat, afecteaza sanatatea acestora, favorizand formarea cariilor.

Vestea mai putin buna este ca, odata format, tartrul poate fi indepartat doar prin detartraj profesional realizat in cabinetul stomatologic. Desi nu este o procedura dureroasa, ci mai degraba inconfortabila, detartrajul nu este privit de pacienti ca o procedura absolut necesara. Aceasta atitudine atrage dupa sine agravarea problemelor dentare si dezvoltarea unei serii de complicatii la nivelul danturii.

Placa bacteriana si tartrul


Placa bacteriana si tartrul sunt factori determinanti ai aparitiei cariilor si bolilor parodontale. Prevenirea sau tratarea lor scade automat riscul aparitiilor celor mai frecvente probleme de sanatate dentara.

Ia aceste masuri de prevenire a placii bacteriene si a tartrului:

  1. Igiena corecta. Spala-ti dintii de doua ori pe zi, folosind o pasta de dinti cu fluor si o periuta adaptata varstei.
  2. Control preventiv periodic. Nu uita de programarea controlului de rutina, in urma caruia medicul dentist iti poate recomanda o schema de tratament si sfaturi pentru a evita aparitia cariilor provocate de placa bacteriana si de tartru.
  3. Adopta un stil alimentar sanatos, evitand consumul excesiv de alimente dulci.

 

Sursa poze: Google