0729 112 121 L-V: cu programare

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/inadentp/public_html/administrator/components/com_sppagebuilder/helpers/sppagebuilder.php on line 147

Cariile - cele mai comune probleme de sanatate dentara

Cariile dentare sunt cele mai comune probleme de sanatate ale dintilor.
Peste 80% dintre romani se confrunta cu afectiuni de tipul cariilor dentare. Mai grav este, insa, ca majoritatea ajung la medicul stomatolog abia atunci cand evolutia cariilor este avansata.

Este important sa stii ca, la cabinetul stomatologic, cariile pot fi descoperite in stare incipienta. Medicul iti poate spune, in urma unui control, daca dintii tai prezinta riscul aparitiei cariilor, inainte ca acestea sa devina vizibile.

Cum apar cariile?

Cariile apar ca urmare a unei igiene precare. Totusi, exista o serie de factori care influenteaza dezvoltarea lor. De exemplu, persoanele fumatoare si cele care au o alimentatie bazata pe carbohidrati (alimente cu mult zahar) sunt predispuse la aparitia cariilor.
Procesul incepe odata cu formarea placii dentare, ca urmare a acumularii de bacterii in cavitatea bucala. Resturile alimentare si saliva, transformate in placa dentara, distrug dintele si evolueaza rapid, mai ales atunci cand exista factori ajutatori – dieta incorecta, igiena necorespunzatoare.

Evolutia cariilor

Nu astepta pana cand cariile evolueaza si se fac simtite prin dureri dentare si sensibilitate! Odata ajunse intr-un stadiu avansat, ele pot genera probleme grave precum infectia sau abcesul dentar. Mai mult, cu cat cariile sunt mai avansate, cu atat dintele are mai putine sanse de a fi salvat. Descoperirea la timp a cariilor insemna o posibilitate mai mare de a remedia afectiunea fara interventii si costuri majore.

Iata cateva sfaturi de care ar trebui sa tii cont pentru a preveni aparitia cariilor!

  • Igiena este cel mai important pas in prevenirea cariilor. Periajul si folosirea atei dentare trebuie sa faca parte din ritualul zilnic de curatare a danturii. Insa, este esential sa stii ca odata aparute, cariile sunt influentate si de dieta bogata in carbohidrati, amidon, fumat stres, cu alte cuvinte de un stil de viata mai putin sanatos.
  • In timpul controalelor de rutina, medicul stomatolog poate descoperi riscul aparitiei cariilor si poate lua masuri pentru evitarea acestor probleme.
  • Chiar daca nu ai carii vizibile cu ochiul liber, atunci cand simti sensibilitate la alimente calde sau reci, este neaparat necesar sa mergi la stomatolog. Cu cat cariile sunt descoperite mai din timp, cu atat tratamentul este mai simplu si mai putin costisitor.

Atentie! Cariile netratate ajung in stadii grave cauzand infectii si durere. Atunci cand dintele nu mai poate fi salvat, acesta este extras si trebuie sa urmeze un proces mai indelungat pentru reconstruirea sa cu ajutorul implantului dentar.

PS. Caria dentara se afla pe locul al doilea in topul celor mai intalnite afectiuni de sanatate (pe locul intai fiind raceala). Programeaza-te cat mai curand pentru un control de rutina si alege sa previi cariile dentare! La Ina Dent Ploiesti, pentru toate programarile online, beneficiezi gratuit de consultatie si plan de tratament!

Sursa poze: Google