Blog
Scoaterea nervului unui dinte sau tratamentul de canal
Tratamentul de canal, terapia canalelor radiculare, extirparea de nerv sau, in limbajul pacientilor, scoaterea nervului unui dinte este una dintre acele proceduri de care te feresti. Cei mai multi dintre pacienti sunt convinsi ca scoaterea nervului este o procedura extrem de dureroasa, in urma careia dintele “moare” si care ar putea fi inlocuita, mai degraba, cu extractia dintelui in cauza. Nimic mai fals.
Iata care este, de fapt, adevarul despre tratamentul de canal dentar (endodontia)!
Scoaterea nervului este o procedura care ajuta la curatarea canalelor radiculare de tesuturi infectate care ar putea provoca abces, infectie grava, umflarea gingiei. Acest tratament este recomandat atunci cand dintele poate fi reconstruit si se poate evita o solutie extrema, precum extractia.
Cand se recurge la scoaterea nervului unui dinte? Cariile grave, infectiile dentare, fracturile de dinti si sensibilitatea dentara ajung sa fie tratate prin tratamente de canal, care evita pierderea dintilor si permite reconstruirea acestora cu ajutorul coroanelor. De obicei, aceste afectiuni se manifesta prin dureri intense, prin umflarea gingiei sau prin imposibilitatea de a manca/bea alimente calde/reci.
Care sunt etapele scoaterii unui nerv? Medicul dentist recomanda tratamentul de canal ca urmare a unei radiografii. Procedura se desfasoara sub anestezie locala si parcurge urmatorii pasi:
- Accesul catre nerv – indepartarea cu ajutorul frezei a cariei, a tesutului;
- Curatarea canalelor radiculare;
- Igienizarea canalelor radiculare;
- Sigilarea canalelor.
Aceste interventii necesita mai multe vizite la stomatolog, complexitatea procedurii fiind determinata de starea nervului.
De ce scoaterea unui nerv si restaurarea dintelui cu ajutorul coroanelor este indicata in defavoarea extractiilor dentare?
Extractia este o interventie care se realizeaza atunci cand nu mai exista solutii de salvare a dintelui. Ea poate fi remediata, ulterior, doar prin implant dentar sau punte, masuri care necesita timp si costuri mari.
Scoaterea unui nerv, desi pare o procedura complicata, afecteaza dintele doar la nivel senzorial. Dupa finalizarea procedurii si aplicarea plombei finale, dintele va fi perfect functional, pastrandu-si pozitia naturala. El nu va mai fi sensibil la cald si rece, dar se va comporta normal in masticatie.
Asadar, atunci cand durerile dentare te supara, te confrunti cu infectii la nivelul dintilor sau, mai grav, gingia este umflata, este important sa alegi un tratament care are cat mai putine efecte asupra starii tale generale de sanatate, precum extirparea nervului si reconstructia zonei afectate.
Sursa poza: Google