Blog
Ce masuri ar trebui sa iei impotriva parodontozei?
70% dintre adulti sunt afectati de boala secolului, parodontoza. Aceasta afectiune este cu atat mai grava, cu cat nu exista un tratament care sa o vindece, ci doar masuri de stopare si incetinire a evolutiei sale. Astfel, cea mai buna masura impotriva parodontozei, este preventia.
Pentru a-ti lua cele mai eficiente masuri de prevenire a parodontozei, trebuie sa stii exact care sunt semnele si simptomele bolii.
Te confrunti cu gingii sensibile, de culoare rosu deschis sau roz, moi la atingere?
Observi ca gingiile se retrag, creand spatii inestetice, mobilitate si chiar pierderea dintilor?
Sensibilitatea gingiilor, mobilitatea si pierderea dintilor sunt produse de parodontoza, insa nu trebuie sa astepti sa apara toate aceste semne pentru a merge la dentist. Cu cat boala este descoperita mai devreme si monitorizata mai atent, cu atat sansele de a opri evolutia ei sunt mai mari.
Parodontoza poate incepe atunci cand dintii tai sunt afectati de placa bacteriana. Cand placa bacteriana nu este indepartata eficient prin periajul zilnic si prin periajul profesional periodic din cabinetul stomatologic, aceasta se transforma in tartru. Atat tartrul, cat si placa bacteriana afecteaza gingia, duc la gingivita si, ulterior, la boli parodontale.
Chiar si atunci cand igiena ta este perfecta, ai toate motivele sa iti iei masurile de precautie impotriva acestei boli grave a gingiilor. Parodontoza este favorizata de o serie de factori externi care nu tin strict de igiena dentara, precum:
- Ereditatea. O treime de populatie sufera de parodontoza mostenita.
- Fumatul. Fumatul activ sau pasiv creaza un mediu propice formarii de bacterii, crescand riscul infectiilor la nivelul gingiilor.
- Dereglarile sau schimbarile hormonale. Femeile insarcinate sau aflate la menopauza sunt mai afectate decat barbatii de aceasta boala.
- Alimentatia. Stilul alimentar, sarac in calciu si vitamine este un motiv in plus pentru care bolile parodontale avanseaza brusc.
- Stresul. Chiar si in cazul acestei boli, stresul este un factor declansator, care contribuie la o evolutie treptata a bolii.
Ce ar trebui sa stie absolut toata lumea despre bolile parodontale?
Parodontoza este mai usor de monitorizat in stadii incipiente. Inca de la primele semne ale aparitiei bolii, inca de la primele sangerari ale gingiilor, specialistii in stomatologie recomanda vizita la dentist.
Practicile pe care medicii le recomanda si care te ajuta sa previi bolile parodontale sunt igiena temeinica, controlul periodic o data la sase luni sau mai des in cazul dintilor sensibili, dar si un regim alimentar bogat in calciu, magneziu, fluor si fosfor.
Sursa poze: Google