Blog
Aparatul dentar - de la estetica la utilitate
Aparatul dentar imbina intr-un mod perfect frumusetea si sanatatea unei danturi corecte. Acesta este necesar pentru a indrepta defectele de pozitionare a dintilor in cavitatea bucala si are ca rezultat o dantura bine asezata, placuta estetic si functional.
Aparatul dentar nu este un accesoriu stanjenitor!
Sa incepem cu cel mai mare impediment pe care persoanele de toate varstele il invoca atunci cand primesc planul unui tratament ortodontic. Desi ar putea parea infantil, nu micile dezavantaje pe care le are purtarea aparatului ii opresc pe cei mai multi sa isi remedieze problemele dentare, ci ideile preconcepute despre aceasta.
Daca la varste mici, montarea aparatului poate fi considerata o necesitate si este tratata ca atare, odata cu varsta adolescentei si a maturitatii exista o teama total nefondata despre impactul aparatului asupra aspectului fizic. Adevarul este ca purtarea unui aparat dentar nu afecteaza deloc relatiile cu celelalte persoane, prieteni sau colegi de munca. Vei fi privit, la inceput, cu admiratie de cei din jur pentru ca ai grija de sanatatea ta si, apoi, cu o oarecare invidie pentru ca ai un zambet fara defecte.
Care este tipul de aparat dentar pentru care ar trebui sa optezi?
In momentul actual, exista mai multe tipuri de aparate ortodontice. Pentru a sti care e cea mai potrivita solutie de tratament pentru tine, este important sa consulti un medic specialist care, dupa un control amanuntit, pe baza unui mulaj si a unor radiografii dentare realizate, iti va putea prezenta planul de tratament. Ai posibilitatea de a alege intre aparate fixe din diferite materiale (metal, ceramica, safir, aparate invizibile), in functie de nevoile tale si posibilitatile economice. Pentru copiii care nu au dantura permanenta definitiva, sunt recomandate, in general, aparatele dentare mobile, cu posibilitatea de a fi indepartate in timpul mesei.
Tratamentul ortodontic este potrivit pentru orice varsta!
Medicii specialisti spun ca nu exista o varsta limita pentru a urma un tratament ortodontic. Bineinteles ca purtarea aparatului dentar are rezultate mai rapide atunci cand tratamentul se aplica la varste mici. Purtarea aparatului dentar poate fi inceputa de la varsta de 7-8 ani, cu sfatul si sub supravegherea specialistului ortodont.
Cat de dureros este tratamentul ortodontic?
Acest tratament nu este dureros. Procedurile de curatare temeinica a dintilor inainte de montarea aparatului, fixarea propriu-zisa a aparatului si ajustarile lui periodice provoaca cel mult un disconfort care persista cateva zile dupa fiecare etapa a tratamentului.
Cum se schimba viata ta in timpul purtarii aparatului dentar si dupa indepartarea lui?
Odata inceput, acest tip de tratament poate dura pana la 2 ani, in functie de gravitatea problemelor care trebuie remediate. In timpul acesta, igiena dentara devine o grija esentiala. Curatarea dintilor este facuta mai des decat in mod normal, pentru a impiedica acumularea de resturi alimentare in locurile greu accesibile din cauza purtarii aparatului. In plus, fata de periajul normal, sunt indicate ata dentara si apa de gura pentru o curatare temeinica.
Trebuie sa stii ca pe parcursul tratamentului sunt necesare vizite periodice la cabinetul stomatologic pentru verificarea evolutiei tratamentului.
Dupa indepartarea aparatului, zambetul tau va fi perfect. Dantura va fi perfect aliniata, fara spatii inestetice. Esti gata sa stabilesti impreuna cu o echipa de specialisti tratamentul ortodontic complet pentru un zambet sanatos? Programeaza-te online aici si beneficiezi de sfaturi gratuite despre avantajele purtarii unui aparat dentar!
Sursa poza: Google